Alergia la praf de casa

Pentru ca ne-au fost adresate intrebari referitoare la cum pot fi inlaturate reactiile alergice care se manifesta in timpul curateniei din locuinta, Vulpea Pamatuf va prezinta cateva informatii despre cine cauzeaza aceste alergii, despre simptomele prin care se manifesta alergiile, precum si despre modul in care pot fi evitate.

Acarienii din praf sunt principalii responsabili pentru simptomele persistente ale rinitei, conjuctivitei si a astmului alergic.

De ce cauzeaza praful de casa reactii alergice?
Asa cum va spuneam intr-un articol anterior, acum cateva saptamani, praful de casa este un amestec de substante. El poate sa contina fibre de tesaturi, particule de piele umana descuamata, peri de animale, fiinte microscopice numite acarieni, bacterii, resturi de gandaci de casa, spori de mucegai particule alimentare si alte resturi. O persoana poate fi alergica la unul sau mai multe elemente din cele prezentate mai sus, dar cel mai adesea alergiile se trag de la acarieni.

Ce sunt acarienii?
Acarienii apartin unei mari familii, numite Aracnide. Ei sunt fiinte minuscule, astfel incat pot fi vazuti doar la microscop. Traiesc si se inmultesc rapid in locuri calde si umede. Intr-un gram de praf pot sa traiasca 20.000 de acarieni. Ei se inmultesc in perne, asternuturi, covoare, mobila tapitata sau chiar haine. Din acest motiv, numarul lor maxim este in dormitoare. Acarienii nu inteapa, nu raspandesc boli si nu traiesc pe pielea omului. Ei sunt daunatori numai pentru pacientii alergici la acestia. Insecticidele obisnuite nu au efect asupra acarienilor, de aceea este indicat sa apelati la servicii de dezinsectie care sa indeparteze acarienii din spatiul locuintei dumneavoastra.

Ce pot face pentru a usura simptomele alergiei la acarieni?
Inainte de toate, trebuie sa consultati un alergolog. El va poate efectua teste cutanata pentru aprecierea sensibilitatii dumneavoastra la diferiti alergeni.
Alergia la acarieni poate fi controlata prin:

  • Evictie (reducerea expunerii la acarieni)
  • Medicatie
  • Imunoterapie specifica cu vaccinuri alergenice (numite impropriu “desensibilizare”)
Cum sa ma expun mai rar la acarieni?
  • Este preferabil sa nu fiti acasa cand se face curat
  • Curatenie generala trebuie facuta regulat, praful aspirat des, iar stergerea acestuia sa fie facuta cu o carpa umezita
  • Daca faceti curatenie personal, utilizati o masca, renuntati la covoare, in special in dormitor
  • Daca totusi alegeti un covor, optati pentru unul subtire care sa poata fi spalat cu usurinta. Covorul este un mediu propice pentru inmultirea acarienilor.
  • Folositi canapele din lemn, acoperite cu piele sau material plastic si scaune in loc de mobila tapitata, mai ales daca este veche
  • Deoarece cartile si bibelourile sunt colectoare de praf, sunt preferate vitrinele in locul rafturilor
  • Alegeti decoratiuni care sunt usor de curatat, in locul aranjamentelor de flori uscate, a carpetelor sau cosurilor de paie.

Dar daca aceste metode nu dau rezultate?
Daca ati respectat  aceste sfaturi si, cu toate acestea, simtiti ca alergia dumneavoastra nu s-a diminuat, apelati la Vulpea Pamatuf. Ea este partenera ideala care va sare in ajutor indiferent de situatie.

PS: Nu uitati de discount-urile consistente pe care le puteti obtine daca faceti parte din familia Vulpilor:)

Leave a comment